ПоддержатьУкраїнська

На Донеччині громада протестує проти видобутку газу

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

На Донеччині громада протестує проти видобутку газу

Святогірська міськрада на Донеччині веде перемовини з "Нафтогазом" про видобуток газу попри спротив громади. На сесію 20 вересня винесли питання виділення землі під свердловини. Місцеві жителі обурені: за їхніми спинами вирішують долю їхніх сіл.

Святогірська міська рада Фото: СтопКор

Скандал на сесії міськради Святогірська. Учергове громада висловила незгоду з позицією місцевих депутатів, які ведуть перемовини з "Нафтогазом" щодо проєкту видобутку газу на території ОТГ.

20 вересня на сесію Святогірської міської ради зібралися жителі Святогірська та трьох сіл, де передбачається газовидобуток. Голова тимчасової комісії з десяти депутатів Тетяна Божко розповіла про перемовини між Святогірською міськрадою і "Нафтогазом". За її словами, основним предметом обговорення були масштаби виробництва й екологічні наслідки.

"За весь час депутатська комісія збиралася двічі. На минулу зустріч ми запросили різних фахівців: представників Геокадастру, департаменту економічного розвитку, департаменту екології, архітектури, представника Міністерства екології та навколишнього середовища, представника міністерства гідрогеології. Запрошували й представників "Нафтогазу"", — зазначила вона.

Та про що насправді домовляються депутати з представниками "Нафтогазу", місцеві жителі не знають. Адже долю регіону визначають за зачиненими дверима.

"Придумали зручний формат: депутатська тимчасова комісія, яка чомусь засідає у приватному готелі "Роше Рояль". Туди не можуть потрапити представники громади. Ніхто не знає, про що там домовляються. Якщо засідання проходять не в міськраді, то у людей виникають питання. Єдине, що хоче громада, — це спілкуватися з владою і бути учасником цих процесів", — зазначив голова Святогірського відокремленого підрозділу ВГО "Стоп корупції" Володимир Рибалкін.

Зазначимо, у 2020-му Державна компанія "Нафтогаз" викупила приватну компанію "Надра Юзівська" й оголосила про намір видобувати газ на Юзівській площі на території Харківської і Донецької областей. Навесні 2021-го Святогірська міськрада зробила публічним проєкт рішення про передачу ділянки землі "Нафтогазу" для проведення розвідки та буріння трьох свердловин у районі сіл Адамівка, Хрестище і Нікольське. Вежі планували встановити біля Хрестища.

На місці, де планується облаштувати буріння однієї зі свердловин, обласний Департамент екології тричі звертався до органів самоврядування з ініціативою створення заказника "Хрестищенські пагорби" площею 186 га. Тут виявлені представники флори та фауни, які входять до Червоної книги України. Утім Хрестищенська сільська рада, а після входження села до Святогірської ОТГ – міськрада – залишили питання без відповіді попри підтримку цієї ідеї громадою – розповідають місцеві активісти.

:Жителі Хрестище виступають проти розробки газових родовищ Фото: СтопКор

Як раніше повідомляв "СтопКор", місцеві жителі Хрестища повстали проти проєкту видобутку газу: вони наголошують на непрозорості проєкту й упевнені, що буріння може призвести до екологічної катастрофи.

На зборах в середині вересня жителі села Хрестище закликали мерію Святогірська припинити переговори з "Нафтогазом". Адже в результаті реалізації проєкту може бути пошкоджено від 50 до 500 гектарів території: частина запланованого Департаментом екології заказника та навіть частина історичної спадщини — три кургани бронзової доби. До того ж, людям, можливо, доведеться поступитися частиною сільськогосподарських земель.

Зі "Звіту з оцінки впливу на навколишнє середовище при спорудженні та підключенні пошукових свердловин Юзівської ділянки в Краматорському районі Донецької області" відомо: заплановано, що найкоротша відстань від свердловини до житлової забудови (с. Хрестище) — 525 метрів, тривалість буріння найглибшої зі свердловин (6150 м) — 543 доби, добувати планується 50-200 тисяч кубометрів газу на добу з кожної свердловини. Планується буріння водяних свердловин для кожної ділянки глибиною 80 м. Потреба води для однієї свердловини — до 50 кубометрів. Під час видобутку передбачається облаштування газового факела. Він буде споруджений нижче рівня землі та кожне його спрацьовування буде супроводжуватися шумовим сигналом, щоб виключити можливість потрапляння в полум'я птахів і інших представників фауни, повідомляє портал "Східний варіант".

"Нафтогаз" пропонує громаді компенсацію - 31 млн гривень соціальних інвестицій: на ремонт міського клубу, освітлення у Святогірську, ремонт мереж водопостачання в Хрестищі. Та пропозиція жителів не зацікавила. На відміну від міськради.

"Громада законно організувалася. Створили ініціативну групу. Підготували звернення до голови Військово-цивільної адміністрації, до міської ради Святогірська. Зібрали 2000 підписів за 2 тижні.

Люди підтримують ідею створити на території ОТГ рекреаційний парк – заказник "Хрестищенські пагорби". Питання створення заказника вже тричі порушував Департамент екології та природних ресурсів – звертався до місцевого самоврядування щодо виділення землі. Утім, міськрада залишає цю ініціативу без уваги", — розповідає керівник Святогірського підрозділу ВГО "Стоп корупції" Володимир Рибалкін.

Збори громади у с.Хрестище на Донеччині. Фото: СтопКор

Ініціативна група, створена на загальних зборах громад у с. Хрестище, направила звернення до голови ОТГ пана Бандури. Люди попросили почути позицію місцевих жителів і стати на бік громади, розповідає Святогірський стопкорівець Володимир Рибалкін.

"Проведення розвідувальних робіт із ремонту свердловини № 613 в селі Хрестище відноситься до планової діяльності ТОВ "Надра Юзівська". Таким чином, органи місцевого самоврядування не мають права втручатися в господарську діяльність об’єктів, що здійснюють геологічне вивчення нафтогазоносності надр, розробку родовищ нафти і газу, переробку нафти і газу, зберігання, транспортування та реалізацію нафти, газу та продуктів їх переробки, крім випадків, передбачених чинним законодавством.

Підсумовуючи викладені вище норми, просимо взяти до уваги обставини, що унеможливлюють проведення громадських слухань у рамках вашого звернення, а саме: запропонований предмет громадських слухань не належить до відання органів місцевого самоврядування", — зазначено у відповіді міського голови Володимира Бандури громаді.

За інсайдерською інформацією "Стоп корупції", святогірські депутати знову планують порушувати з голосу питання виділення землі під видобуток газу на сесії 4 жовтня.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв "СтопКор" раніше, до активістів звернулися жителі сіл Донеччини, які підозрюють, що їх намагаються ошукати. 12 травня у селі Хрестище, що входить до Святогірської ОТГ, жителі влаштували скандал і зірвали презентацію проєкту розробки родовища сланцевого газу на території їхньої громади. Люди обурені, адже громадських слухань ніхто не проводив. Жителі сіл не розуміють, які наслідки це може мати для довкілля й інфраструктури регіону, а також чи будуть питати їхньої згоди на видобування копалин. Крім того, репутація компанії викликає сумніви: щодо неї знайшли три десятки судових справ.

Другие новости