ПоддержатьУкраїнська

Судову реформу від Зеленського заблокували у Вищій раді правосуддя

StopCor
StopCor

StopCor

Судову реформу від Зеленського заблокували у Вищій раді правосуддя

Палаци правосуддя чи осередки корупції? Більшість українців сьогодні не довіряють «третій гілці» влади, свавілля якої сягло апогею в епоху правління Віктора Януковича. Після Революції Гідності суспільство очікувало перезавантаження влади, зокрема й судової. Чому ж ці сподівання досі не справдились? І хто встромляє списа в колеса судовій реформі? Дивіться в ексклюзивному розслідуванні Марії Гураль.

https://www.youtube.com/watch?v=wpdIomu0I5U

Як зазначає голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков, за попередньої влади судову реформу дискредитували ще на її старті.

«Провалена вона була через те, що її провалили два органи, які відповідали за їх впровадження. Це ВККС та ВРП. І дуже гостро постало питання судової реформи і її перезапуску на цьому етапі вже за чинної політичної влади», – коментує експерт.

Як і всі попередники, шостий Президент України Володимир Зеленський не зміг оминути увагою болючу проблему судової системи. Наприкінці 2019 року він підписав закон про судову реформу, який ухвалила Верховна Рада.

Згаданий закон, зокрема, передбачає створення комісії з питань доброчесності та етики. Цей орган має стати, так би мовити, ситом для Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Тобто відсіювати негідних кандидатів.

 Володимир Зеленський підписав закон про судову реформу

Згідно з документом, комісія має складатися з шести осіб: трьох представників із ВРП та трьох міжнародних експертів. Також передбачається й скорочення складу Верховного Суду вдвічі. Тобто з 200 суддів залишитися не більше сотні.

Їх обиратиме Вища кваліфікаційна комісія суддів, яку, у свою чергу, мають оновити за єдиними правилами на конкурсній основі та зменшити кількість членів ВККС із 16 до 12. Для цього ВРП повинна створити конкурсну комісію, членами якої також мають стати іноземні експерти.

На перший погляд, реформа передбачає очищення корумпованої судової влади. Особливо, якщо зауважити, що під час звільнення суддів з посади перевагу матимуть голоси саме закордонних експертів.

Проте зараз ця реформа не працює, адже її просто-напросто заблокували, – стверджують фахівці. Пан Жернаков наголошує: виконання закону наразі унеможливлює Вища рада правосуддя, яка зовсім не зацікавлена в очищенні своїх лав і гальмує створення конкурсної комісії, яка має обрати нових добросовісних членів ВККС.

Другие новости