ПоддержатьУкраїнська

Керівники Дарницької ТЕЦ, про шкідливі викиди якої писав "СтопКор", не пустили до себе перевірку екоінспекторів

StopCor
StopCor

StopCor

Керівники Дарницької ТЕЦ, про шкідливі викиди якої писав 'СтопКор', не пустили до себе перевірку екоінспекторів

Керівництво Дарницької ТЕЦ, про шкідливу діяльність якої для навколишнього середовища та жителів Дарницького району повідомляв «СтопКор», не пустило екологічних  інспекторів  позапланово перевірити виконання приписів про усунення порушень. Про це на своєму Фейсбуці повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

«Ще 21 березня українські ЗМІ рябіли оптимістичними заголовками: «Дарницька ТЕЦ встановлює новий фільтр, який зменшить кількість шкідливих викидів у 40 разів».

Так де фільтр?

Чому екологічні інспектори не отримали змогу побачити його? Дивно, правда? Нагадаю, тільки протягом 2017-2018 років представники Державної екологічної інспекції виявили ряд порушень екологічного законодавства Дарницькою ТЕЦ. Це було і перевищення викидів шкідливих речовин в повітря, і скидів у воду, рештки яких були зафіксовані аж у Канівському водосховищі. Тоді ж на Дарницькій ТЕЦ пообіцяли усунути всі недоліки. Здавалося б, що це нормальне логічне русло вирішення проблеми між громадою, владою та бізнесом, але керівництво Дарницької ТЕЦ дало задню.

Проте це не означає, що влада зробить так само.

Дарницька ТЕЦ – питання № 1 для спільної робочої групи Мінприроди та КМДА. Так було на початку домовленостей про координацію роботи, так є зараз», – написав урядник на своєму Фейсбуці.

Нагадаємо, раніше активісти «Стоп корупції» слідкували за судовим розглядом у справі про скасування дозволу на викиди з боку Дарницької ТЕЦ. Жителі району вимагають скасування документа та закриття теплоелектроцентралі через небезпечні та отруйні викиди з підприємства.

За даними громадських активістів, на обладнанні теплоелектроцентралі не встановлені спеціальні очисні фільтри. Про це активістів «Стоп корупції» раніше повідомили жителі Дарницького району. Тоді представники проекту провели акцію протесту під ТЕЦ з вимогою припинити отруювати жителів масиву.

Додамо, що раніше у ході журналістського розслідування «СтопКор» з’ясував, що кожні дві години через від забруднення навколишнього середовища помирає три людини.

«Найгірше на екологічну ситуацію в країні впливають шкідливі викиди з фабрик та заводів.

В Україні визначено 100 підприємств-забруднювачів, найбільших, які працюють в різних секторах економіки, але вони забруднюють атмосферне повітря, водний ресурс або накопичують відходи», – ідеться у розслідуванні «СтопКору».

«Небезпечно і шкідливо жити у столиці біля теплоелектроцентралі № 6, що на Троєщині. Ця ТЕЦ забезпечує теплом 5 районів столиці. Станція працює на мазуті, продукти згоряння якого шкідливо впливають на імунітет і органи дихання.

ТЕЦ № 5 у Голосіївському районі також викидає в атмосферу продукти горіння мазуту. Крім того, тут досі немає системи утилізації попелу і шлакової суміші, які викидають просто в повітря.

В Дарницькому районі міста Києва отруюють людям життя цілих два шкідливих підприємства: Бортницька станція аерації та сміттєспалювальний завод «Енергія». Та найнебезпечнішим об'єктом залишається непрацюючий завод «Радикал», який часто називають бомбою сповільненої дії або другим Чорнобилем. Завод закрили 22 роки тому, але ці майже чотири гектари землі навколо – смертельна небезпека», – зазначають журналісти.

Другие новости