ПоддержатьУкраїнська

НБУ звинуватив близько 20 громадських організацій у проплаченості протестів

StopCor
StopCor

StopCor

НБУ звинуватив близько 20 громадських організацій у проплаченості протестів

Нацбанк оприлюднив список "сумнівних організацій", які беруть участь у мітингах під держустановою. Мовляв, "ця атака проплачена колишніми власниками виведених з ринку банків, зокрема, Ігорем Коломойським".

 Список ''сумнівних'' мітингарів під НБУІлюстрація: ''Економічна правда''

Виходячи з фактажу, дані звинувачення звучать просто абсурдно. Учасників Революції Гідності колись також називали "проплаченими". Втім, перейдемо до фактів.

Хочемо зазначити, що "проплаченими" називають представників 15 абсолютно реальних громадських організацій, які вже тривалий час відстоюють права звичайних громадян та відомі своєю діяльністю в Україні. Серед них – "Захист українського народу", "Захист інвесторів", "Стоп корупції", "Народ проти корупції", "Всеукраїнський рух Фінансовий майдан", "Спільна варта", "Асоціація боротьби з агрорейдерством", "Захист звичайних людей", "Міжнародний антикримінальний альянс", "Асоціація захисту позичальників", "Асоціація захисту вкладників", "Наш час" тощо.

Деякі з них напряму постраждали від корупційних схем в держустанові. Крім того, по ходу протестів до них долучилися працівники металургійних заводів, яким вже понад 4 місяці не виплачують зарплати через політику НБУ, ошукані вкладники банків "Дельта банк", банку "Хрещатик" та банку "Фінанси та кредит", а також представники Добровольчого Руху ОУН та ветерани АТО.

 Представники громадських організаційФото: ''СтопКор''

Конкретні вимоги активістів були оприлюднені одразу:

- розслідувати факти корупції в НБУ та притягти винних до політичної й кримінальної відповідальності;

- запустити механізм ТСК (тимчасової слідчої комісії) для контролю ситуації щодо розслідування результатів діяльності НБУ за період 2016-2017 рр. (керівництво бере хабарників на поруки);

- розслідувати махінації за 2014-2017 роки (зокрема справа про розкрадання 1,2 мільярда гривень за допомогою надання стабілізаційного кредиту Національним банком України ПАТ "ВіЕйБі Банк" у 2014 році – вони ніколи б не отримали коштів, якби не мали спільників у цій будівлі);

- прокоментувати факт з ОВГЗ. Чому НБУ спекулює облігаціями за таким високим відсотком? Бюджет втратив 20 мільярдів, а "наближені" до керівництва особи збагатилися.

 Учасники акції ''Зупинимо корупцію в НБУ''Фото: ''СтопКор''

Видається, що представники Нацбанку намагаються "замилити очі" громадянам та перевести полеміку в зовсім інше річище. Водночас факти говорять про беззаперечні порушення з боку очільника Нацбанку Смолія та його заступниці пані Рожкової.

А тепер про конкретні випадки порушень:

  • Аналізуючи витрати НБУ за 2018-й рік, активісти "Стоп корупції" виявили чергову оборудку, цього разу – на 250 мільйонів гривень. Саме стільки витратили на консультації юристів з інших компаній. Про це свідчать відповідні угоди. І це при тому, що в самому головному банку країни діє юридичний департамент зі штатом у 80 людей. Кошти витрачали за статтею "Інші неопераційні витрати".
  • У НАЗК перевірили декларацію голови Нацбанку Якова Смолія та виявили там розбіжності на суму у понад 18 мільйонів гривень. Відповідна інформація була оприлюднена на сайті агентства;
  • Слідчі Державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування злочинів, вчинених головою Національного банку України Яковом Смолієм, його першим заступником та заступником. Крім того, Шевченківський районний суд Києва зобов'язав слідчого ГУ СБУ внести відомості до ЄРДР про кримінальне правопорушення (державну зраду) керівництвом Нацбанку. Про це йдеться в письмових відповідях на заяви ГО "Правниче партнерство України" до СБУ та суду.
  • 13 листопада Вищий антикорупційний суд відправив на цілодобовий домашній арешт колишнього виконавця обов'язків начальника управління НБУ у Києві та Київській області Миколу Каленського у справі щодо привласнення стабілізаційного кредиту для "VAB Банку".
  • Головний спеціаліст Нацбанку Євген Піскотін, якого затримали на хабарі в 50 тисяч доларів, ніс гроші Катерині Рожковій – першій заступниці Голови Нацбанку. Про те, що вона мала виступити гарантом у шахрайській змові, "СтопКору" стало відомо з власних джерел. Крім того, головного юриста держустанови затримали на хабарі у 30 тисяч доларів.

Другие новости