ПоддержатьУкраїнська

У Раді прийняли рішення по розв'язанню кризи з Конституційним судом 

StopCor
StopCor

StopCor

У Раді прийняли рішення по розв'язанню кризи з Конституційним судом 

Робоча група Верховної ради прийняла низку рішень по вирішенню кризи з Конституційним судом України. Голова групи, нардеп Денис Монастирський розповів про три основні блоки. 

 Фото: ВР

Про це пише РБК-Україна.

За його словами, за брехню в декларації або неподання декларації повинна бути кримінальна відповідальність.

"Все ж таки, щодо брехні в декларації ми дійшли до висновку, що потрібно підняти поріг, з якого стартує кримінальна відповідальність. На сьогоднішній день це 250 прожиткових мінімумів, це приблизно 500 тисяч гривень... Ми визначаємо, що кримінальна відповідальність стартує з 500 прожиткових мінімумів", - зазначив він.

Монастирський зазначив, якщо нижче 500 прожиткових мінімумів, то діє адміністративна відповідальність. Також, за його словами, у групі вирішили, що неподання декларації може бути кримінальним проступком, а не злочином.

Голова групи розповів, що за брехню в декларації не буде позбавлення волі. Буде штраф, громадська робота та позбавлення посади.

"Окремо неможливо створити НАЗК для суддів. Потрібно запровадити запобіжники, які б унеможливлювали вплив НАЗК на суддів", - розповів він про другий блок принятих рішень.

Зокрема, за словами Монастирського, відповідний законопроект буде готовий вже в понеділок. Зокрема, він передбачатиме, що перевірка декларацій НАЗК буде за погодженням Вищої ради правосуддя, а у випадкув КСУ - з загальним збором суддів. Протокол про порушення в декларації суддів підписує особисто голова НАЗК або його заступник.

Робоча група парламенту також прийняла рішення, що у разі, якщо на суддю будуть тиснути, то він може звернутись до представника Вищої ради правосуддя, від якого піде подання на голову НАЗК.

Як повідомляв “СтопКор” раніше, Верховна рада не буде повідомляти ЗМІ про попередні домовленості щодо вирішення кризи з КСУ.

Другие новости