ПоддержатьУкраїнська

Вінницькі антикорупціонери обурені: ВСУ підтвердив вирок у справі активістки Маліновської

StopCor
StopCor

StopCor

Вінницькі антикорупціонери обурені: ВСУ підтвердив вирок у справі активістки Маліновської

5 березня активісти центрального офісу «Стоп корупції» разом із вінницькими антикорупціонерами у Верховному Суді заслухали вирок у справі членкині громадської організації з Вінниці. Вища судова інстанція залишила вирок у силі, що спричинило обурення активістів. Про це повідомили члени ВГО «Стоп корупції» з місця подій.

 Активісти ''Стоп корупції'' відвідали ВСУ у справі Маліновської. Фото: СтопКор

Вирок вінницького міського та апеляційного судів залишити в силі. Рішення набуває чинності з моменту оголошення. Оскарженню не підлягає.  Таке рішення виголосив суддя Іваненко.

Під час розгляду справи в касації адвокат наголосив на порушеннях, яких припустилися суди першої та апеляційної інстанції – не лише процесуальні, а й наочне ігнорування доказів. Судді не зважили, що докази щодо дачі завідомо неправдивих свідчень заявницею, приховування нею важливих для суду фактів, процесуальні порушення, які не дали можливості звинуваченій на повноцінний захист –  є підставою для скасування вироку, дивуються активісти.

Цікаво, що касаційна інстанція рік тому скасувала вирок апеляції у цій справі та спрямувала її на повторний розгляд.

«…Суди не встановили належних і допустимих доказів на підтвердження винуватості у вчиненні шахрайства», — йдеться у рішенні колегії суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду України від 3 грудня 2019 року.

По суті це був майже виправдальний вирок. Та за рік позиція суду змінилася. Тепер вирок залишили в силі. Активісти підозрюють корупцію.

 ВСУ оголосив вирок у справі Маліновської. Фото: СтопКор

«Найстрашніше те, що Конституційний Суд визнав статтю про кримінальну відповідальність суддів  неконституційною,  судді можуть дозволити собі відверто покривати незаконні рішення «своїх». Тепер після прирівняння суддів до рівня майже богів, як добитися простому смертному справедливості? Як довести невинуватість, коли права просто ігноруються, ухвалюються завідомо неправомірні рішення? Звісно, є шанс звернутися до Європейського суду та відстояти свої права там. Але хто відповість за скалічені долі, роки дітей без матері, за відчуття того, що ти беззахисний перед нашим правосуддям? Не правосуддя захищає нас, а нас потрібно захищати від нього!» - зазначила активістка регіонального підрозділу «Стоп корупції» Сталіна Гладкова.

Зазначимо, матір двох дітей оскаржувала у вищій інстанції рішення вінницьких судів, що засудили Олену Маліновську  на 5 років за її ж землю. Як розповідають вінницькі активісти, жінка стала жертвою корупційної афери, в результаті якої втратила землю і опиниться за ґратами. Вінничани підозрюють  корупцію у місцевих судах і прокуратурі, адже скаржниця у справі Валентина Дзюба перебуває у дружніх стосунках з родиною місцевої судді Гайду.

Зазначимо, «СтопКор» розповідав про одіозну судівсько-прокурорську родину Гайду. Стороною звинувачення у справі Маліновської керував чоловік  – тодішній прокурор міста Гайду. А його дружина – суддя Вінницького міського суду – вела справу у суді та винесла обвинувальний вирок. За словами підозрюваної, суддя прямо вимагала хабар.

 "СтопКор" уже розповідав про синхронність рішень Вінницького міського і Апеляційного судів.

Зазначимо, раніше вінничани неодноразово проводили акції протесту проти корупції у вінницьких судах. Також активісти направили низку звернень щодо цієї справи до різних інстанцій, навіть до Президента України. Натомість як розповідають антикорупціонери, скарги повертаються на місцевий рівень і не мають жодних наслідків.

Другие новости