ПоддержатьУкраїнська

Самогубство чи вбивство: в Харкові стопкорівці контролюють розслідування резонансної справи

StopCor
StopCor

StopCor

Самогубство чи вбивство: в Харкові стопкорівці контролюють розслідування резонансної справи

До Харківського регіонального підрозділу «Стоп корупції» звернулися родичі загиблої жінки. Батьки кажуть, що не вірять у самогубство доньки з новонародженою дитиною на руках. За їхніми словами, хід слідства викликає більше запитань, ніж відповідей. Про це розповіли представники харківського осередку.

 Фото: СтопКор

«У червні 2020 року харків'ян сколихнула новина про те, що біля житлової будівлі на вулиці Культури, 22В була знайдена мертвою 42-річна жінка з шестимісячним сином. Загибла Бут Яна Володимирівна проживала з 53-річним чоловіком Бутом Дмитром Вікторовичем у квартирі за цією ж адресою, якою володіла на правах власності», — повідомили стопкорівці.

Загибла працювала викладачем Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, мала науковий ступінь кандидата юридичних наук, не перебувала на обліку нарколога чи психіатра та мала стійкі, нормальні життєві, соціальні стосунки з людьми. Саме ці характеристики ставлять під сумнів основну версію слідства  про самогубство.

Зі слів батьків, напередодні трагедії між Яною та Дмитром траплялися численні сварки. За кілька днів до трагедії, 27 травня, вона подала позов до суду на розлучення. Але на час загибелі вони ще проживали в одній квартирі в різних кімнатах – кажуть батьки.

На день загибелі жінки чоловік також перебував у квартирі.

«Цю справу розслідували в  Шевченківському ВП Нацполіції. Справу вів слідчий Дягілев, який одразу визнав Бута потерпілим із зазначенням, що він поніс матеріальні та моральні збитки.  Нас категорично не хотіли визнавати потерпілими. Лише 14.07.20 після звернення до обласного прокурора питання розв'язане позитивно. Ми отримали доступ до справи. Зрозуміли, що справа повністю сфабрикована та базується на показах чоловіка загиблої. Дягілевим зняті камери, розташовані на будинку, утім, до справи не долучені. За аналізом справи виявлено багато порушень. Ми звернулися до Генеральної прокуратури і МВС, відповідь ще не отримали. Завдяки Генпрокурору Венедиктовій справу передано до СУ ГУНП Харківської області», - розповідають активістам батьки загиблої.

 Фото: СтопКор

Також батьки і свідки вважають, що розтин взагалі не проводився, Бо на тілі загиблої не було характерних слідів від розтину.

«Після цього трагічного випадку почалися слідчі дії, до яких наразі в експертів багато питань. Куди поділися відеозаписи з камер спостереження? Чому не проводилися належним чином судово-медичні експертизи, враховуючи, що на місці загибелі не було крові? Чому огляд квартири та огляд тіла проводили різні слідчі, а поняті були одні й ті ж? Чому в день огляду місця подій не були долучені дані фотофіксації у вигляді фототаблиць? Чому допит батьків проводив слідчий, який не був уповноважений це робити? І нарешті, чому батьків не хотіли визнавати потерпілими від загибелі доньки?» — коментують ситуацію представники «Стоп корупції у Харкові.

Активісти звернулись з цими запитаннями до Шевченківського управління поліції. Там не змогли прокоментувати ситуацію, посилаючись на те, що справу передано до Слідчого управління ГУНП Харківщини.

Враховуючи висновки експертів та надіслані адвокатами листи до центрального апарату МВС України, було прийняте рішення передати справу з Шевченківського ВП у Харківській області ( Харківське районне управління поліції №3) до Слідчого управління ГУНП у Харківській області під процесуальне керівництво апарату прокуратури Харківської області.

Представники «Стоп корупції» звернулись за коментарями до слідчого управління ГУНП Харківщини. Про відповідь повідомимо пізніше.

Стопкор і надалі  спостерігатиметь за слідством у резонансній справі шокуючої загибелі харків'янки з немовлям.

Другие новости