ПоддержатьУкраїнська

Торгівля людьми: як поліція попереджує вивезення жінок за кордон

StopCor
StopCor

StopCor

Торгівля людьми: як поліція попереджує вивезення жінок за кордон

Упродовж 2019 року правоохоронці задокументували 13 злочинів, пов'язаних із торгівлею людьми, у поточному році - два. До кримінальної відповідальності притягнуто 11 осіб, з них двоє іноземців.

Торгівля людьми: як поліція попереджує вивезення жінок за кордон

9 кримінальних проваджень спрямовані до суду за минулий рік, ще один обвинувальний акт - з початку 2020 року . Серед зловмисників, викритих у торгівлі людьми, – громадяни РФ і Туреччини.

Так, поліцейські перекрили міжнародний канал переправлення жінок за кордон для сексуальної експлуатації. Громадянин Туреччини завербував і планував особисто вивезти до Швейцарії молодих дівчат з Маріуполя. Поліція припинила його злочинну діяльність і врятувала жінок.

Найчастіше дівчат відправляють до таких країн як Туреччина, Об’єднані Арабські Емірати, Греція, Російська Федерація та Чехія.

Частіше за все жертвами злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми, стають особи, що перебувають у вразливому стані і скрутному матеріальному становищі. Серед них - самотні матері, діти-сироти, внутрішньо переміщені особи, громадяни, які зазнали насильства, тощо.

Під поняття "торгівля людьми" підпадають такі дії як вербування, переміщення, переховування або утримання людини з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого. Є випадки підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію.

Характерні ознаки торгівлі людьми:

· обмеження свободи пересування;

· відсутність вибору та можливості припинити роботу;

· вилучення паспорту та інших документів;

· погроза силою або її застосуванням;

· боргова кабала, невиплата обіцяної винагороди за роботу повністю або частково;

· залякування депортацією, погрози повідомити правоохоронним органам про нелегальний статус перебування в країні.

Форми торгівлі людьми:

· експлуатація інших осіб шляхом проституції або інших форм сексуальної експлуатації,

· трудова експлуатація;

· примусове жебрацтво;

· примусове втягнення у злочинну діяльність;

· торгівля людьми з метою вилучення органів;

· усиновлення в комерційних цілях.

Щоб запобігти торгівлі людьми, поліцейські проводять, по-перше, профілактичні заходи: робота з уразливими категоріями населення, розміщення інформаційних листівок у місцях скупчення людей.

По-друге, поліція вживає заходів щодо попередження продажу людини у трудове або сексуальне рабство. Документування здійснюється на етапі вербування жертви так, щоб у подальшому уникнути шкідливих наслідків для неї. Пошук зловмисників здійснюється серед контактів уразливих осіб, які у прагненні заробітку можуть легко стати жертвами торгівлі людьми.

За кордоном реально захистити свої права. Для цього необхідно звернутись за допомогою у першу чергу до дипломатичних представництв, консульських установ та місій України за кордоном і Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України.

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації : 0 800 500 335 (116 123 з мобільного).

Департамент боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми Національної поліції України: (044) 374 37 85.

Другие новости