ПоддержатьУкраїнська

«Або платіть, або вимітайтесь»: у столичному ЖК інвесторів змушували придбати «зайві» квадратні метри

StopCor
StopCor

StopCor

«Або платіть, або вимітайтесь»: у столичному ЖК інвесторів змушували придбати «зайві» квадратні метри

Вкласти заощадження й позбутись їх назавжди? Саме це відбулось у ЖК «Відрадний-2» у Києві, куди покупці житла інвестували гроші ще наприкінці 2016 року. Два роки затримки, і ось нарешті люди радіють – будинок здали. Проте не все сталося як гадалося. За що в інвесторів почали вимагати більші гроші? Та чому деякі з них залишились і без грошей, і без квартир? Дізнавалась Анна Закутська.

https://www.youtube.com/watch?v=CYb28xkiNhI&t=219s

Коли ви купуєте квартиру у новобудові, ви платите не за саму квартиру, а за квадратні метри, кількість яких після введення будинку в експлуатацію може або збільшитися, або ж зменшитися. У такому випадку або інвестор доплачує забудовнику, або ж забудовник повертає гроші.

Наприклад, одна з квартир у ЖК «Відрадний-2» збільшилася на 2,7 квадратного метра, а це – 70 тисяч додаткових гривень.

«Або доплачуйте, або ми вам повертаємо гроші, і ви більше не власник цієї квартири», – саме такий ультиматум, за словами вкладників, їм висунули представники забудовника.

 Засклений балкон може коштувати додатково 70 тисяч гривень Фото: СтопКор

Зауважимо, що деяким інвесторам таки надали офіційний документ. Як можна побачити, тут вказано скільки, за що і куди мають віддати інвестори за додаткові квадрати.

І тільки за умови надання такої додаткової угоди можна вносити додаткові кошти: жодних грошей у конверті чи розписок, адже потім у суді факт їх внесення довести буде надзвичайно складно.

У конкретному випадку у кожного з інвесторів площа збільшилася від двох і до п’яти метрів. Це повноцінний санвузол або балкон. Як розповідає адвокат інвесторів Тетяна Жуковська, у кожній квартирі є балкон чи лоджія, у деяких помешканнях – два балкони. За проєктом, вони не засклені, і до них прикріплюється понижуючий коефіцієнт, що зазначено й у проєкті, й у інвестиційному договорі.

 Тетяна Жуковська Фото: СтопКор

Однак це не завадило «Траєкторії» і «Толоці» забути про понижуючі коефіцієнти й спробувати дозаробити на інвесторах.

Тобто люди купували квартири з відкритими балконами, а потім забудовник вирішив їх засклити. Для чого це робиться? Для прикладу, незасклений балкон з фактичною квадратурою у 5 метрів буде збільшувати загальну площу квартири на 1,5 метра, а от якщо його засклити, то додаткова площа рахується вже як 4 метри.

Зауважимо, усе це відбувалося вже після здачі будинку в експлуатацію, отже, зміни до проєкту не вносилися. Та найцікавіше, що принципова позиція кількох інвесторів ЖК не доплачувати за зайві метри – коштувала їм житла.

Другие новости